Ben jij op zoek naar een luxe BMW, Audi of andere premium auto, dan moet je daarvoor in Duitsland zijn. Daar kun je de beste deals sluiten en heb je straks dan ook een waanzinnig leuke auto voor je deur staan. Maar let op dat je niet in de valkuil valt waar heel veel mensen in vallen. Deze beginnersfouten kunnen je bergen met geld kosten en dat enorme voordeel is dan meteen vervlogen. Maar wat moet je zoal niet doen als je een auto gaat importeren?
De meest gemaakt fouten op een rijtje
Hieronder lees je wat je absoluut niet moet doen, omdat je dan veel geld verliest.
Alles zelf willen doen en regelen
Natuurlijk wil je het liefst zoveel mogelijk zelf doen, want alles wat je door een ander laat doen kost geld. Maar trap niet in de valkuil, dat het importeren van een auto en alles wat daar bij komt kijken heel eenvoudig is en dat je het makkelijk allemaal zelf kunt doen. Gewoon even de Belastingdienst bellen en snel even met de Belastingdiensttabel zelf de rest BPM uitrekenen. En daar gaat het in veel gevallen mis.
Want de Belastingdienst wil winst maken en de tabel die zij je geven is niet de goedkoopste manier. Nee, er zijn nog meer manieren om je BPM te berekenen, die veel voordeliger uitpakken.
Door alles zelf te doen en zelf te regelen, loop je het risico dat je veel teveel BPM betaalt. Uit de verschillende berekeningen, die je kunt maken, is er slechts één het goedkoopst en het verschil tussen de andere berekeningen kan zelfs oplopen tot duizenden euro’s.
Vraag nooit de Belastingdienst om belastingtips
Begrijp goed dat de Belastingdienst je nooit een eerlijk advies geeft, want het doel wat de Belastingdienst heeft is zoveel mogelijk belasting innen. Dus ook als het gaat om de BPM aangifte. De tabel die zij hanteren, ziet er heel anders uit, dan de andere berekeningsvormen.
De Fiscus legt alleen de berekeningsvormen uit, die het hoogste bedrag aan BPM opbrengen. De andere berekeningsmanieren vertellen ze je natuurlijk niet. Kijk dus verder dan je neus lang is en ga niet in op wat de Belastingdienst je als advies voorschrijft.
Welke berekening van het BPM het beste bij jou past, dat kan een goede adviseur je wel vertellen. Natuurlijk kost ook een adviseur geld, maar zij zijn er op gebrand om de laagste BMP voor je te berekenen. Je bespaart meer geld uit, dan dat de adviseur je kost.
Niet onderhandelen over de aankoopprijs met de verkoper
Veel mensen denken dat de prijs, die in de advertentie staat, ook de prijs is, die er voor de auto betaald moet worden. Echter dat is een richtprijs, er kan in de meeste situaties wel over de aankoopprijs onderhandeld worden.
Als je niet onderhandelt, dan kan je dat wel € 500,- of meer kosten. Zonde, want dat geld had je heel goed kunnen gebruiken voor de invoerrechten en de transportkosten. Een gemiste kans dus!
Probeer gewoon altijd over de prijs te onderhandelen. Wie niet waagt, die niet wint.
Koop nooit een auto, die in de ogen van de Belastingdienst nieuw is
Voor ons is een gebruikte auto niet nieuw, maar gewoon tweedehands. Dat is voor de Belastingdienst echter niet altijd het geval. Voor de Fiscus is een auto, die jonger is dan een bepaald aantal maanden of die minder heeft gereden dan een X aantal kilometers een nieuwe auto.
Brand dus je vingers niet door een auto te kopen, die als nieuw wordt gekenmerkt door de Belastingdienst. Want heb je een auto, die jonger is dan 3 maanden en minder dan 3000 kilometer heeft gereden, dan is de auto nieuw. Ook al is dat in jouw ogen niet zo.
Je had dan ook over deze auto btw aangifte moeten doen. Niet gedaan, dan kun je honderd procent verwachten dat je een btw naheffing krijgt, die zeker niet mis is.
Heb je op de auto ook nog eens een BPM afschrijving gedaan naar leeftijd, dan krijg je daar ook nog een leuke naheffing over.