Kosten van het importeren van een auto

Wil je een auto importeren vanuit het buitenland en je wilt weten welke kosten dit met zich meebrengt, dan is het in eerste instantie belangrijk om te weten of de auto van binnen de EU of juist van buiten de EU moet komen. Want zo kun je de kosten van transport, btw, invoerrechten en typegoedkeuring gemakkelijker uitrekenen. Toch zijn er een aantal kosten waar je altijd mee te maken krijgt, of je nu een auto importeert vanuit de EU of uit Amerika, dat maakt niet uit.

Enkele kosten waar je altijd mee te maken krijgt

Onderstaande kosten zijn kosten, waar je altijd rekening mee moet houden. Waar je auto ook vandaan komt, je moet ze nu eenmaal betalen.

Aankoopprijs

Misschien denk je nu, waarom noem je deze kosten, dat is toch logisch dat er een aankoopprijs betaald moet worden, als je een auto koopt? Dat is ook zo. Maar bij de aankoop van een auto is er wel een paar belangrijke items waarop je moet letten.

  • Koop namelijk nooit je favoriete auto tegen de prijs waarvoor hij wordt aangeboden in de advertentie. Er is altijd wel een onderhandeling mogelijk en daar gaat de aanbieder ook vanuit.
  • Koop je een auto buiten de EU, dan speelt de aankoopprijs een belangrijke rol bij de invoerrechten die je moet betalen. Hoe lager de aankoopprijs, hoe lager het bedrag van de invoerrechten.

BTW

Komt je importauto uit een EU land, dan krijg je meestal niet te maken met btw, omdat deze al is voldaan in het land zelf. Maar dat geldt alleen voor auto’s, die ouder zijn dan 6 maanden en meer dan 6000 kilometer op de teller hebben staan. Is je auto jonger of heeft hij nog geen 6000 kilometer gereden, dan ziet de Belastingdienst de auto als nieuw. En dan gelden er toch echt andere regels. Er moet dan opnieuw btw betaald worden.

Haal je je auto uit een land buiten de EU, dan moet je te allen tijde 21 % btw betalen over zowel de aankoopprijs, de invoerrechten als de transportkosten.

BPM

Waar je de importauto ook vandaan haalt, BPM moet je altijd betalen. Daar kom je gewoon niet onderuit. Er zijn verschillende rest BPM berekeningen mogelijk, maar de basis is dat de berekening wordt gemaakt over de gecombineerde CO2 uitstoot.

Je mag het bedrag dat hieruit komt wel op verschillende manieren afschrijven, namelijk via marktwaarde, leeftijd of taxatiewaarde.

Op welke manier je de BPM ook berekent er is er maar één die het meest voordelig uitpakt. Zorg ervoor dat de BPM altijd juist is uitgerekend, want je mag maar één keer een BPM aangifte te doen. Blijkt de BPM niet juist te zijn, dan kun je een flinke naheffing verwachten.

Transportkosten

Of je nu je auto importeert vanuit Duitsland d.m.v. van een van de vele Duitse auto sites of hem vanuit Amerika moet laten overkomen, hij moet in ieder geval getransporteerd worden. Er zijn verschillende manieren van transport en elke vorm heeft een eigen kostenplaatje. Je betaalt voor het laten transporteren of het vervoeren met een autoambulance een ander bedrag dan als je de auto zelf met een importkenteken naar Nederland rijdt.

Keuringskosten RDW

Eenmaal in Nederland moet de auto worden voorzien van een Nederlands kenteken. Echter dat kenteken krijg je niet zomaar, daarvoor moet de auto aan een keuring onderworpen worden. Deze keuring wordt uitgevoerd door het RDW. Je auto moet voldoen aan de Europese typegoedkeuring. Komt je auto uit een EU land, dan is een eenvoudige keuring genoeg, de kosten bedragen zo’n € 107,33. Komt de auto echter van buiten de EU dan moet er een grondig onderzoek plaatsvinden. De kosten hiervan zijn flink hoger dan die € 107,33.

Extra kosten voor verscheping

Auto’s, die worden geïmporteerd vanuit een ander land dan binnen de EU zoals Amerika brengen extra kosten met zich mee. Je auto zal verscheept moeten worden.

Afhankelijk van de plaats, de omvang van de auto en de manier van verschepen, wordt het bedrag vastgesteld. Je kan je auto laten verschepen via roll-on-roll-off, maar je kunt er ook voorkiezen om je auto te laten vervoeren in een container.

Grote auto’s kunnen over het algemeen niet in een container vanwege hun grote. Dan is roll-on-roll-off de ideale oplossing. Echter deze manier van verschepen is niet naar elke havenplaats mogelijk.

Je kunt ook de keuze maken om je auto te laten verschepen in een container. Dat kan met meerdere auto’s te gelijk in een container, maar ook individueel. Wat je ook kiest alles heeft zo zijn eigen prijskaartje.

Invoerrechten

Welke manier je ook van transport kiest, om de auto in te voeren in Nederland moet je invoerrechten betalen. Dit is voor een auto jonger dan 30 jaar 10 % over de aankoopprijs inclusief transportkosten. Gaat het om een echte oldtimer, die ouder is dan 30 jaar, dan betaal je 6 % aan invoerrechten.