Verminder de te betalen BPM op een legale manier

BPM betalen, omdat je een auto importeert is niet leuk, maar je ontkomt er niet aan. Importeer je een tweedehands auto vanuit het buitenland, dan moet je BPM betalen. Toch heeft het zijn voordelen om een tweedehands auto in het buitenland te kopen. Ook al moet je nog een stukje rest BPM betalen, het is nog altijd veel goedkoper, dan een auto in Nederland kopen. Natuurlijk wil je de BPM zo laag mogelijk houden en dat kan op een legale manier met de volgende tips.

De 7 legale manieren om je BPM aangifte drastisch te verlagen

Als je toch BPM aangifte moet doen, dan wil je natuurlijk wel zo min mogelijk betalen. En dat kan. Echter je moet wel weten waarop je moet letten.

BPM aangifte doen op basis van marktwaarde

Even een vraagje. Heb jij wel eens een auto aan een autohandelaar verkocht? Dan zal je niet blij zijn met de prijs, die je auto heeft opgebracht, want de prijzen die autohandelaars geven voor een auto zijn echt om te huilen. Het bedrag dat jij voor je auto kreeg is de handelsinkoopwaarde.

Maar uit deze lage handelsinkoopwaarde kun je ook je voordeel halen. Want je mag aan de hand van deze waarde de BPM bereken. De Belastingdienst zal echter met deze berekening niet blij zijn, maar het is je goedrecht om deze berekeningsmethode te gebruiken. Je gaat toch immers geen BPM betalen over een bedrag die de auto helemaal niet waard is?

Importeer een schadeauto

Zoals iedereen eigenlijk wel weet is een auto met schade veel minder waard dan een schadevrije auto. Als je een normale BPM aangifte doet, dan betaal je natuurlijk veel te veel. Maar laat je de auto taxeren door een erkend BPM taxateur, dan geniet je van het voordeel van een veel lager BPM bedrag.

Bolide met schade

Okay, ook weer niet te beschadigd zoals deze auto…

Welke schade heeft dan invloed op de marktwaarde van de auto?

  • Slechte staat van onderhoud
  • Blikschade
  • Ruitschade
  • Motorschade
  • Demo-auto/huur auto

Bovengenoemde punten hebben invloed op de marktwaarde van een auto. Met deze schade is de auto al snel minder waard.

Neem je auto mee als verhuisgoed en betaal geen BPM

Woon je langer dan een jaar in het buitenland en ben je van plan weer naar Nederland terug te keren, dan kun je je auto meeverhuizen zonder dat je BPM hoeft de betalen. Er zit echter wel een maar aan verbonden, je moet de auto nog minimaal een jaar in Nederland blijven gebruiken.

Maak gebruik van het historisch tarief bij de BPM aangifte

Tegenwoordig draait alles om CO2 uitstoot en zo ook de berekening van de BPM. De hoogte van de BPM is afhankelijk van de CO2 uitstoot van je auto. Een oude auto stoot al gauw meer CO2 uit dan een jonge auto, dus wordt de oude auto zwaarder belast dan de jonge variant.

Koop je een oude auto, bijvoorbeeld uit 2007, dan ben je niet verplicht om de BPM te berekenen aan de hand van de CO2 uitstoot. Je mag dan zelf bepalen welke berekening je hanteert. Je bent met een berekening op basis van de historische waarde (cataloguswaarde) dan veel goedkoper uit.

Jonge auto kopen met bovengemiddelde kilometerstand

Luxe auto’s zijn doorgaans motorisch behoorlijk sterk en kunnen meerdere tonnen aan kilometers op de teller gemakkelijk aan. Een relatief jonge auto met een bovengemiddeld aantal kilometers zorgt voor een lager BPM bedrag ten opzichte van jonge auto’s met een lage kilometerstand.

Ga voor een auto met een lage CO2 uitstoot

BPM wordt bepaald aan de hand van CO2 uitstoot. Kleine auto’s hebben als voordeel dat ze maar een lage CO2 uitstoot hebben. Omdat ze zuinig zijn worden ze bijna niet belast. Koop dus een kleine auto waarvan de CO2 uitstoot onder de CO2 grens ligt.

Het gaat om auto’s, die een gecombineerde CO2 uitstoot hebben. De belastingvrije grens voor deze auto’s ligt hier:

Benzine:

  • 2012: 102 gr/km
  • 2013:  95 gr/km

Diesel:

  • 2012: 91 gr/km
  • 2013: 88 gr/km

Alle auto’s, die een lagere CO2 uitstoot hebben, zijn vrij van BPM. Bij de bepaling gaat het niet om het jaar waarin jij de auto koopt, maar om de datum van de eerste toelating van de auto.

Jonge auto’s met veel luxe is aantrekkelijk

Luxe auto’s, die vallen in de hogere prijsklassen, schrijven veel sneller af. Dat heeft voor jou flinke voordelen, want een auto van een paar jaar oud heeft doorgaans een lager BPM  bedrag dan een soortgelijke auto in de basisuitvoering.