Volkswagen populairste import auto onder Nederlanders

Nederlanders importeren steeds vaker een auto uit het buitenland en dan vooral uit Duitsland. Duitsland is populair vanwege het grote aanbod aan jonge luxe auto’s. Onder de import auto’s is vooral de Volkswagen een hype. Gevolgd door Mercedes-Benz, alhoewel de verkoop van dit merk toch een behoorlijke terugval ondergaat. Tot voor een aantal jaren geleden werden vooral oude Mercedessen van gemiddeld 16 jaar ingevoerd. Maar door de aangescherpte regels omtrent de wegenbelasting wordt zo’n oude auto minder interessant.

Vooral Duitse automerken in trek

Er heeft een verschuiving plaats gevonden qua populariteit. Tegenwoordig zijn het vooral de Duitse automerken zoals Volkswagen, BMW, Mercedes, Opel en Audi, die geïmporteerd worden. Nederlanders kopen vooral jonge tweedehands auto’s met een maximum leeftijd van vier jaar.

Duitse auto's in trek
Waarom zijn vooral de jonge auto’s populair bij de Nederlander?

Je zou denken dat jonge tweedehands auto’s toch behoorlijk aan de prijzige kant zijn. Natuurlijk betaal je voor een hele jonge auto meer dan voor een oude, maar het is hoe dan ook nog steeds goedkoper dan een tweedehands auto te kopen in ons eigen land.

Het gaat de koper niet alleen om de jonge leeftijd, maar er speelt ook nog iets anders mee in de keuze van een jonge Duitse import auto. De luxe uitvoering en het merk. Duitse auto’s zijn standaard luxer dan dezelfde auto in Nederland. In Nederland kun je die luxe er bij kopen als optioneel. In Duitsland is deze luxe standaard en valt gewoon in het basispakket.

Alleen Duitse automerken zijn in trek om jong aan te schaffen en daar is een reden voor. De Duitse auto-fabrieksarbeiders krijgen van hun baas korting op de aanschaf van een nieuwe auto. En die korting is zo hoog, dat het echt aantrekkelijk is voor de Duitse fabrieksarbeider om een nieuwe auto te kopen. Maar dat is nog niet alles. Elk jaar krijgt de fabrieksarbeider die korting en dat maakt het interessant om de auto te verkopen en toch weer opnieuw te gaan voor een geheel nieuwe auto.

En dat is het nou net wat het voor de Nederlandse koper zo interessant maakt, want je hebt voor weinig geld een bijna nieuwe auto met allerlei toeters en bellen, die pas echt luxueus zijn.

Het aandeel import auto’s sinds 2010 verdubbeld

Zoals al eerder genoemd importeren Nederlanders veel relatief jonge auto’s vanuit het buitenland. De gemiddelde leeftijd van een auto bedraag momenteel ongeveer 6 jaar. Dat lijkt veel, maar dat is veel minder dan de 10 jaar die de gemiddelde leeftijd bedroeg in 2010.

Ook het aantal benzine auto’s is sterk gegroeid. Zo’n 70 procent van de import auto’s rijdt op benzine. Maar ook de elektrische en hybride auto’s zijn in opmars. Eerst zag je nauwelijks zo’n auto de grens passeren, maar in 2015 zijn er wel 5.000 van dit soort auto’s geïmporteerd.

Oldtimers doen het ook heel goed als import auto. Sinds 2014 zijn alleen auto’s ouder dan 40 jaar vrij van wegenbelasting. Hierdoor vindt er een verschuiving plaats van de jongere klassieker naar een auto van vóór 1976. In 2010 was het aantal oldtimers dat geïmporteerd was 1.700 stuks, in 2015 waren dit er al 2.300.

Oude auto die geen wegenbelasting kent

Kans op teller-fraude

Volgens de RDW loopt een koper van een import auto wel meer risico op teller-fraude. Van de geïmporteerde tweedehandsauto’s heeft dertig tot vijftig procent een kilometerstand op de teller staan, die absoluut onlogisch is. De logica van de stand van de kilometerteller is niet te controleren volgens zeggen van de RDW om de eenvoudige reden dat andere EU landen geen goed functionerende teller-registratie hebben.

Mogelijk rijden er in Nederland wel zo’n 163.000 geïmporteerde auto’s rond waarvan de kilometerstand niet koosjer is.