Wanneer kiezen voor winterbanden of zomerbanden?

Winterbanden zijn autobanden die speciaal zijn ontwikkeld voor veilig en prettig weg gebruik onder winterse weersomstandigheden. Bij glad wegdek door sneeuw of ijs zijn zomerbanden namelijk niet voldoende. Door de constructie, het materiaal en het profiel van winterbanden heb je meer grip op gladde wegen dan met zomerbanden. Bovendien kunnen winterbanden ook beter tegen lage temperaturen dan zomerbanden.

Wanneer winterbanden?

Het wordt geadviseerd om winterbanden te gebruiken wanneer het kouder is dan 7°C. Het hoeft dus niet stervenskoud te zijn om winterbanden onder je auto nodig te hebben. Als het overdag 7°C is, is het ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends vaak veel kouder en vaak is het wegdek dan ook glad. In de herfst liggen er bovendien ook vaak bladeren op de weg en regent het meer waardoor het glibberig kan zijn. Dus wanneer de ‘R’ in de maand zit, moet je winterbanden hebben om veilig te rijden.

Kenmerken winterbanden

Winterbanden hebben een dieper profiel dan zomerbanden meestal komt dit verschil neer op zo’n 4 millimeter. In het profiel van winterbanden zitten inkepingen die ervoor zorgen dat de ondergrond wordt vastgegrepen tijdens het rijden met winterbanden. Hierdoor heb je met winterbanden veel betere houvast op gladde ondergrond.

Winterbanden hebben ook een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Het rubber van winterbanden is vooral een stuk soepeler waardoor het beter tegen de vrieskou kan. Je kunt winterbanden herkennen aan de letters M+S (modder + sneeuw) op de band en het symbool van een berg met een sneeuwvlok.

Tips winterbanden

Verwissel je zomerbanden voor winterbanden zodra het herfst is, want met winterbanden rijd je veel veiliger op een gladde ondergrond. Het profiel van winterbanden is ervoor gemaakt om op glad wegdek te rijden. Als je op wintersport gaat, kun je niet zonder winterbanden. Boven dat winterbanden in veel Alpenlanden verplicht zijn, is het ook levensgevaarlijk om op zomerbanden naar en door deze landen te rijden. De wegen kunnen er niet alleen heel glad zijn, maar er zijn ook vaak behoorlijke hellingen waardoor het nog lastiger is om grip te hebben. Wissel je winterbanden om voor zomerbanden zodra het overdag warmer is dan 7°C. Winterbanden slijten bij hogere temperaturen namelijk erg snel. Daarnaast is gebleken dat zomerbanden veel minder geluid veroorzaken dan winterbanden.