Zakelijke lease is een veelgebruikte methode voor bedrijven om toegang te krijgen tot assets zonder deze daadwerkelijk te hoeven aanschaffen. Er zijn in wezen twee hoofdtypen van zakelijke lease, namelijk operationele lease en financiële lease. Bij operationele lease huurt u een (bedrijfs)middel voor een bepaalde periode, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft. U profiteert van het gebruik zonder de last van het eigendom. Aan het einde van de looptijd geeft u het geleasde item eenvoudigweg terug aan de leasemaatschappij. Dit type lease is ideaal voor bedrijven die flexibel willen inspelen op veranderende behoeften of technologische ontwikkelingen. Aan de andere kant staat financiële lease, die meer op een koop op afbetaling lijkt. Hierbij wordt u aan het einde van de leasetermijn de eigenaar van het leaseobject. Dit type lease is bijzonder geschikt voor bedrijven die aanzienlijke investeringen moeten doen in bedrijfsmiddelen met een lange levensduur. Beide soorten lease hebben hun specifieke voordelen, afhankelijk van uw bedrijfscontext en behoeften.
Fiscale voordelen van het leasen voor bedrijven
Wanneer u overweegt om een auto zakelijk te gaan leasen, is het belangrijk om te weten welke fiscale voordelen dit met zich mee kan brengen. Als ondernemer kunt u bijvoorbeeld profiteren van de investeringsaftrek; een deel van de leasekosten kunt u aftrekken van de winst om zodoende belasting te besparen. Daarnaast is het vaak mogelijk om de btw op de maandelijkse leasekosten terug te vorderen. Dit kan aanzienlijk schelen in de totale kosten van het leasen. Ook de kosten die u maakt voor het gebruik van de leaseauto, zoals brandstof- en onderhoudskosten, kunt u veelal opvoeren als zakelijke kosten. Nog een ander belastingvoordeel van zakelijke lease is de mogelijkheid om te profiteren van een lagere bijtelling. Wanneer u kiest voor een milieuvriendelijke auto kunt u in aanmerking komen voor een verlaagd bijtellingspercentage, wat een aanzienlijke besparing op de belastingen kan opleveren. Door de diverse fiscale voordelen kan het zakelijk leasen van een auto financieel zeer interessant zijn. U doet er echter wel goed aan om u te laten adviseren door een deskundige, om zo optimaal gebruik te maken van de beschikbare belastingvoordelen van zakelijke lease.
Uitleg over contractvoorwaarden bij zakelijke lease
Bij een zakelijke leaseovereenkomst zijn er diverse contractvoorwaarden waar u rekening mee dient te houden. Allereerst is de contractduur van belang. Deze kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren en kan impact hebben op de maandelijkse leasetermijnen. Standaardcontracten duren vaak 36, 48 of 60 maanden, maar flexibele contracten zijn ook mogelijk. Een tweede aspect dat uw aandacht verdient, is het aantal kilometers dat u jaarlijks verwacht te rijden. Dit wordt ook wel de kilometrage genoemd. Indien u hierin een te lage inschatting maakt, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Zorg er dus voor dat u een realistische inschatting maakt van uw verwachte kilometrage om onaangename verrassingen te voorkomen. Tot slot, is het essentieel om te weten wat wel en niet is inbegrepen in uw leasecontract. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op onderhoud en reparatie, bandenvervanging, verzekeringen en pechhulp. Het is van cruciaal belang dat u van tevoren duidelijk inzicht krijgt in de voorwaarden en kosten van uw zakelijke leasecontract.
De invloed van zakelijke lease op de balans en cashflow van een onderneming
Bij het overwegen van zakelijke lease, moet u bewust zijn van de impact die het kan hebben op uw balans en cashflow. Leasen, in plaats van kopen, kan bijdragen aan een verbeterde cashflow aangezien er minder kapitaalbinding is. De maandelijkse leasebetalingen zijn voorspelbaar, waardoor u makkelijker kunt budgetteren en plannen. Daarnaast is de initiële cash-out kleiner dan bij een directe aankoop. Bij het leasen van bedrijfsmiddelen als auto’s of machines komen deze niet op uw balans te staan. Dit kan leiden tot een betere solvabiliteitsratio, aangezien deze berekend wordt op basis van het eigen vermogen ten opzichte van het vreemd vermogen. Een leasecontract wordt immers niet gezien als schuld, maar als een operationele kostenpost. Desalniettemin brengt zakelijk leasen ook risico’s met zich mee. Zo kan het bijvoorbeeld de operationele kosten van uw bedrijf verhogen. Ook zijn er de zogenaamde verborgen kosten van leasen, zoals kosten voor vroegtijdige beëindiging of overschrijding van het maximum aantal kilometers bij een auto lease. Het is belangrijk om uw leaseovereenkomst zorgvuldig door te nemen en alle voorwaarden te begrijpen.
Arval zakelijke lease, de beste optie voor jouw auto!