Welke Duitse autosites zijn er en waar moet je op letten?

Wil je een auto uit Duitsland importeren, dan kun je de beste deals vinden op Duitse autowebsites. Maar wat zijn nou de beste Duitse auto verkoop sites om een auto te kopen zonder dat je een al te groot risico loopt om een kat in de zak te kopen. En waar moet je opletten en rekening mee houden als je een auto in Duitsland koopt?

De belangrijkste occasionsites van Duitsland op een rijtje

Er zijn veel Duitse occasionsites. De meest bekende en belangrijkste websites staan hieronder voor je op een rijtje. Eerst zie je de belangrijkste algemene Duitse occasionwebsites en daarna volgt een overzicht van de meest geïmporteerde automerken. Tot slot wordt het overzicht afgesloten met een aantal minder bekende reguliere Duitse occasionsites.

Algemene Duitse Occasionsites

De twee meest bekende Duitse Occasionsites zijn toch wel:

Autoscout24.de
Mobile.de

Op deze twee website vind je een groot en gevarieerd aanbod van tweedehands auto’s, die door merkdealers en autohandelaren worden aangeboden, maar ook door particulieren, zij het in mindere maten. Door het grote aanbod ontstaan er wel bepaalde risico’s, daarom wordt je geadviseerd zoveel mogelijk naar het aanbod van merkdealers en grote handelaren te kijken, dan blijft het risico beperkt.

Gedegen degelijke Duitse auto's op deze website
Merkdealer Occasionsites

Als je specifiek op zoek bent naar een Duitse occasion van een officiële merkdealer, dan kun je het beste op de occasionsites van de merkdealers kijken. De meest verkochte automerken aan Nederlanders met hun belangrijkste merkdealersites staan hieronder op een rijtje.

  • Audi / Gebrauchtwagen
  • BMW / Premium Selection
  • Jaguar / First Class Quality
  • Land Rover / Gebrauchtwagen
  • Lexus / Select
  • Mercedes-Benz / Gebrauchtwagen
  • Porsche / Approved Gebrauchtwagenprogramm
  • Volkswagen / Gebrauchtwagen-Börse
  • Volvo / Gebrauchtwagenbörse

Minder bekende reguliere Duitse occasionsites

Tot slot vind je hieronder de minder bekende reguliere Duitse occasionsites, zodat je echt een volledig goed overzicht hebt. In de eerdere websites en de sites hieronder zit veel overlapping van occasions. Daarom is het aan te raden om alleen op autoscout24 en Mobile naar een occasion te zoeken of via een officiële merkdealer.

Auto24.de
Autobild.de
Autorola.de
Gebrauchtwagen.de
Pkw.de
Webmobil24.com

Waar moet je op letten als je een auto koopt in Duitsland?

Een auto kopen in Duitsland is stukken goedkoper dan een tweedehands auto aanschaffen in Nederland. Dat alles heeft te maken met het grotere aanbod,  jonge en luxe auto’s en de BPM.

Groot aanbod van auto’s

Het aanbod van auto’s is veel groter dan in Nederland. Logisch, want Duitsland is ook vele malen groter dan het kikkerlandje waarin wij leven. Er wonen meer mensen en zijn er dus ook meer auto’s en auto’s wisselen nogal eens van eigenaar. De kans dat jij op een Duitse occasionsite je droomauto vindt is groot.

Jonge en luxe auto’s

Duitsland kent veel jonge tweedehands auto’s en dat heeft een reden. Veel fabrieksarbeiders gaan op het aanbod van hun werkgever in. Ze kunnen jaarlijks met flinke korting een nieuwe auto kopen. De jonge auto gaat de deur uit en een nieuwe komt weer voor de deur te staan.

Deze jonge auto’s zijn ook nog eens voorzien van luxe. In Nederland vallen deze luxe hebbedingetjes onder de opties, terwijl in Duitsland dit gewoon onder de basisuitvoering valt.

Lage BPM op Duitse occasions

In Duitsland kennen ze geen BPM als ze een nieuwe auto aanschaffen. In Nederland echter kennen we wel BPM en de Belastingdienst verdient behoorlijk aan deze vorm van belasting. Als je echter occasion aanschaft uit Duitsland, dan hoef je niet het volledige BPM bedrag te betalen, maar een rest BPM. Via verschillende berekeningen kun je de BPM uitrekenen. Eén van die berekeningen komt altijd heel voordelig uit en dat is dan ook het bedrag dat je bij de BPM aangifte mag invullen.

Let op: Houdt er rekening mee dat de rest BPM alleen geldt voor tweedehands auto’s. Ja maar een occasion is toch altijd tweedehands, denk je misschien nu? In onze optiek wel, maar in die van de Fiscus niet.

De Belastingdienst ziet een auto, jonger dan 3 maanden en/of met een kilometerstand van minder dan 3.000 kilometer niet als een tweedehands auto, ook al heb je hem als occasion gekocht. Volgens de Belastingdienst is deze auto nieuw en moet dus het volledige BPM bedrag betaald worden. En dan had je net zo goed een tweedehands auto in Nederland kunnen kopen.

Het is dus raadzaam om als je voor een jonge auto gaat, er goed op te letten, dat deze auto in ieder geval ouder is dan 3 maanden en meer dan 3.000 kilometer heeft gereden.